26 February 2011

Separuh akhir Piala Malaysia - Singapura vs. Selangor (1977)Pertandingan bolasepak Piala Malaysia 1977 peringkat separuh akhir di antara pasukan Singapura dan Selangor telah berlangsung di Stadium Nasional, Singapura pada hari Jumaat 13 Mei (Friday the 13th!). Pasukan manakah yang menang dan layak ke pertandingan akhir adalah penting dalam sejarah bolasepak Malaysia, tetapi penting juga untuk peminat bolasepak sentiasa mengingati tragedi malang yang berlaku beberapa jam sebelum pertandingan tersebut bermula.

Sebanyak 33,147 keping tiket telah disediakan untuk para penonton, dan ia akan hanya mula dijual mulai jam 8 malam pada hari pertandingan! Terdapat juga sebilangan peminat bolasepak yang berbaris di hadapan kaunter tiket seawal jam 10 pagi lagi. Sebaik sahaja waktu bekerja bagi kebanyakan orang tamat pada jam 5 petang hari tersebut, jumlah orang ramai yang berbaris telah bertambah berkali-kali ganda ramainya. Keadaan orang ramai yang berbaris panjang sememangnya dalam suasana tenang dan sabar menunggu kaunter tiket dibuka seperti yang kelihatan dalam gambar di atas.

Sebaik sahaja kaunter tiket dibuka, kekecohan pun mula terjadi di mana orang ramai di bahagian belakang yang sudah hilang sabar telah menyerbu ke hadapan hingga berlaku kejadian tolak menolak. Orang ramai yang berbaris di hadapan termasuk wanita dan kanak-kanak telah menjadi mangsa rempuhan tersebut hingga ada yang terjatuh malah dipijak. 44 orang cedera dalam kejadian tersebut manakala seorang lelaki meninggal dunia akibat serangan jantung.

Nota tambahan:
Pasukan Selangor tewas kepada Singapura pada peringkat separuh akhir itu. Singapura kemudiannya menewaskan Pulau Pinang dalam pertandingan akhir Piala Malaysia 1977 di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur pada 28 Mei. Selepas 12 tahun tidak memenangi Piala Malaysia, akhirnya Singapura berjaya membawa pulang piala kebanggaan bolasepak tempatan itu menyeberangi Tambak Johor.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...