24 February 2011

Koleksi Blues Untuk Aku (1999 & 2001)

Kartun bersiri Blues Untuk Aku adalah sebuah karya kartunis Aie yang sebelum itu popular dengan siri kartun Abe (1994-1995). Siri Blues Untuk Aku mula disiarkan dalam Majalah Ujang (generasi baru) keluaran ke-75 pada 1 Ogos 1997. Penggunaan perkataan Blues pada tajuk siri kartun itu mengingatkan pembaca kepada novel bersiri Aku Hidup Dalam Blues yang ditulis oleh Toyon dan dilukis oleh Aie dalam keluaran awal Majalah Ujang pada 1994.

Siri Blues Untuk Aku merupakan satu percubaan berani Aie untuk lari daripada gaya persembahan kartun bersiri yang telah biasa dilihat sebelum itu. Siri Blues Untuk Aku menggabungkan karya penulisan dan lukisan yang dipersembahkan secara tidak konvensional. Contohnya ada bahagian tertentu yang mempunyai banyak tulisan dengan hanya berlatarkan sebuah lukisan yang tidak berdialog. Pada bahagian lain pula misalnya, tersusun beberapa panel (bingkai atau kotak) lukisan yang menggambarkan kronologi pergerakan sesuatu watak atau objek. Kadang-kadang pula lukisannya tidak berdialog langsung, hanya bercerita melalui imej. Begitu juga dengan kedudukan dan saiz panel lukisan yang dibuat secara tidak tetap dan akan berubah-ubah pada setiap muka surat, tetapi ia masih lagi kelihatan tersusun dan kemas. Teknik lukisan Aie dan variasi persembahan sebegitu di sepanjang siri Blues Untuk Aku menjadikannya begitu menarik dan tidak jemu untuk diikuti.

Buku Koleksi Blues Untuk Aku Jilid 1 telah diterbitkan oleh MOY Publications Sdn Bhd pada penghujung 1999. Buku Jilid 1 itu hanya mengandungi siri pertama hingga siri ke-12, dan ia dimulakan dengan tulisan prolog atau mukadimah (yang tiada dalam versi Majalah Ujang) yang menjelaskan lagi mengenai asas cerita itu serta memperkenalkan pembaca kepada watak utamanya iaitu Ishak (Sahak). Dalam ruangan prakata, kartunis Aie menceritakan mengenai kesukarannya untuk meyakinkan pihak penerbit supaya menerima karya Blues Untuk Aku yang bukan hanya tidak bergenre komedi, tetapi gaya persembahannya juga mungkin tidak digemari oleh pembaca yang telah biasa dengan gaya lama. Aie juga menyatakan bahawa beliau telah mengilhamkan karya itu sejak 1991 lagi. Dari segi pemasaran, buku Jilid 1 itu dipakejkan sekali dengan sebuah album (kaset) yang juga berjudul Blues Untuk Aku, dan ia dijual dengan harga RM13.90. Lagu tema berjudul Blues Untuk Aku merupakan ciptaan MOY dan liriknya ditulis oleh Aie sendiri. Dalam tahun 2000, Majalah Ujang melaporkan bahawa pakej buku Jilid 1 berserta kaset itu berjaya terjual sebanyak 60,000 unit.

Di sebalik kerancakan jualan buku Koleksi Blues Untuk Aku Jilid 1 pada awal 2000, kebanyakan peminat siri Blues Untuk Aku merasa begitu kecewa apabila kartun itu dihentikan siarannya dalam Majalah Ujang selama 4 bulan berturut-turut! Majalah Ujang hanya kembali menyiarkan siri Blues Untuk Aku pada bulan Mei 2000, itu pun dengan mengurangkan jumlah muka suratnya, seolah-olah memberi bayangan bahawa ada sesuatu yang tidak kena. Pada 1 Ogos 2000, Blues Untuk Aku siri ke-52 telah disiarkan. Manakala mulai 15 Ogos 2000 nama kartunis Aie secara tiba-tiba telah tiada dalam senarai nama kartunis Majalah Ujang! Apa yang sebenarnya telah terjadi kepada Aie tidak diberitahu dalam Majalah Ujang, malah sambungan siri Blues Untuk Aku yang seterusnya juga tidak lagi disiarkan selepas itu. Begitulah berakhirnya sebuah lagi cerita 'blues' yang tidak sempat ditamatkan, sama seperti nasib novel bersiri Aku Hidup Dalam Blues sebelum itu.

Dalam tahun 2001, MOY Publications Sdn Bhd mengambil kesempatan untuk menerbitkan buku Koleksi Blues Untuk Aku Jilid 2 yang berharga RM3.50. Buku Jilid 2 itu hanya mengandungi siri ke-13 hingga siri ke-31. Pada ketika itu gaya persembahan unik Blues Untuk Aku telah pun menjadi kegemaran ramai dan ia juga mula menjadi ikutan oleh siri-siri kartun lain. Pada kulit belakang buku Jilid 2 itu terdapat iklan mengenai sebuah siri kartun terbaru yang akan muncul yang diberi judul Aku Tetap Blues oleh kartunis Bacang. Terdahulu daripada itu, Majalah Ujang juga pernah menyiarkan beberapa kartun parodi seperti Blues Untuk Kambing oleh kartunis Manggis, Aku Untuk Blues oleh kartunis Bawang, dan lain-lain lagi.

"Masa create watak Sahak ni, grunge tengah hot. Tu yang timbulnya janggut sebaris tu!" - Aie

Nota tambahan:
  1. Terdapat satu muka surat berwarna dalam siri Blues Untuk Aku versi Majalah Ujang, tetapi dalam buku koleksi ini ia telah dihitam putihkan.
  2. Watak Yon, teman serumah Sahak, adalah watak yang sama dalam cerita Kartini (mula disiarkan dalam majalah Varia Lawak sebulan sebelum siri Blues Untuk Aku bermula). Malah terdapat satu babak Yon dalam Blues Untuk Aku yang mempunyai perkaitan jalan cerita dengan Yon dalam Kartini, iaitu tentang pertemuannya dengan bekas teman sekolah yang telah lama terpisah, cuma dalam siri Blues Untuk Aku nama Kartini tidak disebut.

11 comments:

Dpp.Bank Rakyat.Aziziey said...

mana nk dpt lg buku ni?

khys said...

kalau nasib baik dpt jumpa di kedai2 buku terpakai. yg original/baru dah sold out. versi keluaran semula, tak pasti pula ada terbit tak.

Anonymous said...

Aku lebih suka novel bersiri aku hidup dlm blues..citer tu lebih blues dr blues utk aku

Anonymous said...

My fav....gf pun sebijik macam muka watak cina tu

Unknown said...

terima kasih atas info diatas

Unknown said...

Tak boleh ke keluarkan lagi novel blues untuk aku cierita sahah n jassica

Unknown said...

Mana nak dapat cerita blues utk aku cerita yang mengesahkan sahah n jassica perempuan cina tu eake..dari awal cerita hingga penamat... Tolong info

Unknown said...

Mana nak cari koleksi blues utk aku ni

Zuraidah said...

Minat giler kt buku ni..

Kucingrock said...

Dah xda..tpi sy ada salinannya jika berminat utk baca

Raden karl said...

Mana nk dpt koleksi ni ye

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...