03 February 2011

Radhi Mat Din (1989)

Radhi Mat Din adalah salah seorang daripada pemain bolasepak pasukan negeri Kedah yang popular pada hujung 1980-an. Sesiapa sahaja yang terpilih untuk ditemubual oleh wartawan hiburan Juwie dalam ruangan Sehari Dalam Hidup ini boleh dikatakan seorang yang popular. Tambahan pula tidak ramai ahli sukan yang mendapat perhatian dalam ruangan hiburan.

Radhi Mat Din atau Di lahir pada 17 Julai 1965 di Pokok Sena, Alor Setar, Kedah. Ketika itu beliau bermain bolasepak untuk pasukan Kedah di bahagian midfield, di samping kerja tetap beliau sebagai kerani di pejabat Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah.

Tidak lengkap sebuah temubual dengan wartawan hiburan tempatan sekiranya tidak menyentuh soal makan dan minum. Peminat hiburan terutamanya di Malaysia berasa amat bertuah apabila mengetahui seorang selebriti sukan seperti Radhi bersarapan cucur kodok pisang dengan air kopi, tidak jauh bezanya daripada mereka semua. Apalah gunanya bercerita mengenai sarapan sekiranya tidak bercerita mengenai makan tengahari. "Wow! Best tau!" komen Juwie apabila Radhi memberitahu bahawa dia "suka makan nasi lauk sambal tumis ikan bilis campur petai". Makan malam? "Sekarang ni tengah musim durian, jadi Di suka makan pulut sama durian", "Sambil tu kami makan garam-belacan dengan nenas atau mangga". Maka begitulah temubual ini mendapat tajuknya: "Suka makan garam-belacan"!

1 comment:

MOJAD said...

kelaka la temubual dulu dulu..soalan sungguh mencabar minda..haha

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...