20 December 2012

Novel-novel Yahya Samah (1983)

Yahya Samah ialah seorang penulis novel yang terkenal pada 1980-an. Dalam tahun 1983, empat buah novel tulisannya telah diterbitkan oleh Penerbitan Pena Sdn Bhd. Novel-novel tersebut berjudul Kelkatu, Sofia, Anak Muda Karam Di Pantai & Pecah Berderai. Setiap satu daripada novel tersebut cuma berharga di antara $2.50 hingga $4.50.


Menariknya, Yahya Samah bukan terkenal melalui penulisannya yang berstatus tinggi, tetapi kebanyakan novel Yahya Samah ketika itu menjadi perhatian kerana ia dikatakan mengandungi unsur lucah atau lebih baik lagi jika ia dikatakan sebagai bahan bacaan dewasa.

Iklan 4 buah novel Yahya Samah terbitan 1983 tersebut telah mempergunakan nilai sensasi "Yahya Samah" bagi mempromosikan novel-novel tulisannya. Iklan itu memperkenalkan penulisan Yahya Samah sebagai "panas dan mendebarkan". Yahya Samah dikatakan "terkenal dengan novel-novel yang dianggap lucah"

Iklan itu turut menyenaraikan novel lama Dahaga & Perahu Kecil Belayar Malam sebagai antara novel terlaris pernah ditulis oleh Yahya Samah. Manakala 4 buah novel terbaru yang diiklankan itu dikatakan mengandungi "kisah yang lebih panas!"


Walau bagaimanapun, Yahya Samah tidaklah menumpukan penulisannya terhadap bahan bacaan dewasa samata-mata. Sebagai penulis terkenal, beliau juga menulis bahan bacaan umum, misalnya novel Jatuh Ke Laut yang juga terbit pada 1983 telah dipromosikan sebagai "novel kanak-kanak"

Nota kemas kini (12 Jan 2013):
  1. Novel berjudul Sofia tulisan Yahya Samah yang diterbitkan oleh Penerbitan Pena Sdn Bhd telah diharamkan pada 6 Disember 1984 (maklumat daripada laman web KDN)
  2. Versi asal (dengan ejaan lama) novel berjudul Sofia tulisan Yahya Samah pernah diterbitkan oleh Pustaka Titiwangsa pada 1967 (tidak dapat diarkibkan kerana di luar daripada skop ANX, iaitu tahun 1970 ke atas)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...