28 December 2012

Ratu Perak - Riguan Rashidi (1988)

Peserta tunggal berbangsa Melayu dalam pertandingan akhir Ratu Malaysia-Dunia (Miss Malaysia-World) 1988 ialah Riguan Rashidi. Pertandingan tersebut yang berlangsung pada 14 September 1988 disertai oleh 14 orang ratu cantik yang mewakili negeri-negeri dalam Malaysia. Riguan yang ketika itu berusia 24 tahun mewakili negeri Perak setelah dia berjaya dipilih sebagai Ratu Perak pada tahun yang sama.


Riguan berkelulusan diploma (lanjutan) dalam bidang Kajian Perniagaan daripada Institut Teknologi MARA (ITM). Dia bekerja sebagai pegawai pemasaran di sebuah syarikat swasta dan dalam masa yang sama menjadi peragawati secara sambilan. Menurut Riguan, namanya yang agak unik itu adalah pemberian daripada moyangnya.


Dalam pertandingan akhir Miss Malaysia-World 1988, nasib tidak menyebelahi Riguan apabila peserta bernama Sue Wong Choy Fun (Ratu Pahang berusia 19 tahun) dipilih sebagai pemenang utama. Riguan sekadar mendapat tempat keempat. Selepas daripada itu nama Riguan terus tenggelam kerana dia sememangnya tidak berminat untuk menceburi bidang hiburan. Kata Riguan, "saya tidak minat berlakon dan tidak ada suara nak menyanyi"

1 comment:

Unknown said...

Sekarang Riguan bertugas di Petronas

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...