03 July 2011

Gambar majalah Mangga "ditapis!" (1995)

Terdapat pelbagai cara penapisan gambar dalam sesebuah penerbitan seperti majalah. Cara penapisan terkuno tentulah dengan menggunakan pen marker hitam bagi menconteng pada bahagian gambar yang tidak dibenarkan untuk disiarkan. Cara sebegitu biasanya digunakan pada majalah yang telah siap dicetak terutama sekali majalah yang diimport dari luar negara. Majalah terbitan tempatan sejak tahun 1970-an diketahui menapis gambar dengan cara meletakkan grafik kotak hitam (atau warna lain) pada bahagian yang perlu ditapis, contoh yang paling popular ialah penapisan pada bahagian mata penjenayah, dan sekali-sekala akan dapat dilihat tapisan sebegitu pada bahagian anggota badan lain yang bukan milik penjenayah.

Pada 1995, majalah Mangga yang ketika itu baru beberapa bulan diterbitkan telah menyiarkan sekeping gambar selebriti yang ditapis menggunakan kotak hitam. Selebriti itu ialah Tini Arshad, iaitu penerbit filem (panjang) Kaki Bakar arahan U-Wei Saari. Majalah Mangga memperkenalkan Tini sebagai "adik Maria Arshad" yang "masih anak dara lagi", dan "wajahnya mirip model antarabangsa". Oleh kerana Tini digambarkan berpakaian hitam, maka kotak hitam yang menutupi bahagian dadanya agak kurang jelas, dan mungkin kerana itulah agaknya pengarang majalah tersebut telah meletakkan perkataan "DI TAPIS!" pada kotak hitam tersebut. Penggunaan perkataan "DI TAPIS!" yang besar itu juga rasanya lebih kepada bertujuan untuk meningkatkan unsur sensasi dan kejutan, serta memberitahu para pembaca bahawa si pengarang itu telah berjaya melihat apa yang pembaca tidak dapat lihat. Sedangkan sebenarnya boleh sahaja sekiranya si pengarang itu sekadar meletakkan kotak hitam yang kecil sahaja!

Nota tambahan:
Penggunaan kotak hitam dalam menapis gambar sudah jarang dipraktikkan lagi pada masa kini. Cara penapisan gambar yang paling popular kini ialah dengan membesarkan pixel atau mengaburkan imej. Selain itu susun atur perkataan di atas gambar juga sering digunakan bagi menapis gambar supaya tidak terlalu kelihatan seperti ia sedang ditapis. Cara penapisan gambar yang lebih rumit juga ada digunakan di mana gambar itu akan diubah suai secara terus sehingga sukar untuk dikesan sama ada penapisan telah dilakukan kecuali dengan penelitian yang mendalam. Arkib Negara X akan memaparkan beberapa lagi contoh penapisan gambar di dalam entri-entri akan datang.

2 comments:

GENERASI SUNGAI SUYUNG said...

wah...sejarah tu...cara penapisan lama.

Unknown said...

memori betol

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...