31 January 2011

Histeria di Konsert 4U2C (1993)

Kumpulan 7 orang penyanyi yang dinamakan 4U2C (For You To See) terdiri daripada Azam, A.C, Joe, Adik, Lanz, Yanz dan Rinz. Mereka membawakan lagu-lagu pop/rap dan berjaya mengeluarkan album pertama berjudul 4U2C pada Ogos 1992. Saingan kuat 4U2C ketika itu ialah kumpulan KRU yang juga baru muncul dengan album pertama berjudul Canggih. Ketika demam muzik rock telah sampai ke penghujungnya, pihak media cetak telah memberi publisiti yang meluas kepada 4U2C hinggakan mereka mendapat bilangan surat yang begitu banyak daripada peminat sebelum album pertama mereka dipasarkan lagi. Lagu Fiona menjadi popular dalam waktu yang singkat, dan album 4U2C berjaya terjual melebihi 70,000 unit sehingga awal 1993.

Dalam bulan Mac 1993, 4U2C telah mengeluarkan sebuah album mini berjudul ♥2CU (Love To See You) yang mengandungi 3 lagu lama yang diadun semula (remix) dan 3 lagu baru, termasuk sebuah lagu berjudul Syawal sempena Hari Raya yang bakal tiba. Tidak sampai setahun kewujudan 4U2C, mereka telah menjadi sebuah kumpulan penyanyi yang paling popular di kalangan remaja pelajar sekolah, terutamanya para gadis. Pada 10 April 1993, Konsert Aidilfitri 4U2C telah diadakan di Life Centre, Kuala Lumpur. Konsert solo pertama 4U2C itu bermula pada jam 8.30 malam dan telah berlangsung selama hampir 2 jam. Dilaporkan bahawa seramai 1,000 orang penonton hadir dan "melonjak, menari rap dan menjerit-jerit bagai diserang histeria". Sekurang-kurangnya mereka 'histeria' dengan sesuatu yang mereka minati.

Dalam konsert itu 4U2C mempersembahkan banyak lagu seperti Fiona, Pilihan Istimewa, ♥2CU, Syawal dan lain-lain. Walaupun jumlah penonton tidak seramai yang dijangka (tempat tersebut boleh menampung lebih 2 ribu penonton) tetapi konsert itu mendapat sambutan yang hebat, dengan akhbar melaporkan bahawa "ramai peminat menyerbu ke pentas untuk bersalam dan memeluk tujuh anggota 4U2C hingga sesak suasana pentas. Bila keadaan tidak terkawal lagi, pihak penganjur terpaksa menyuruh budak-budak 4U2C sembunyi di bilik belakang pentas"

Nota tambahan:
Sebelum kumpulan 4U2C menjadi terkenal, ungkapan '4U2C' sering dijadikan kata pendahuluan semasa menghantar surat, terutama sekali di kalangan remaja. Contohnya perkataan 'Kepada' atau 'To' yang biasa ditulis pada sampul surat akan digantikan dengan '4U2C'. Ungkapan tersebut juga sering digunakan dalam isi surat atau kad ucapan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...