30 March 2013

Ratu Kebaya Mak Nyah (1992)

Mak nyah popular, Mimie Zarina, telah mengadakan majlis sambutan harijadinya yang ke-45 tahun pada 20 September 1992 di Dewan Kompleks Sukan Bangsar, Kuala Lumpur. Wartawan hiburan Juwie melaporkan bahawa "Hampir tujuh ratus kaum mak nyah dan artis turut hadir" ke majlis tersebut.

Antara acara yang berlangsung dalam majlis tertutup itu ialah persembahan nyanyian oleh para penyanyi terkenal seperti DJ Dave, Iwan, Rohana Jalil dan Jaafar Onn. Acara kemuncaknya pula ialah suatu pertandingan yang dinamakan Ratu Kebaya Mak Nyah. Juwie tidak melaporkan lebih lanjut mengenai pertandingan tersebut, maka tidak diketahui berapa ramai mak nyah yang telah mengambil bahagian, atau siapakah para pengadil yang menentukan para pemenangnya.


Pertandingan Ratu Kebaya Mak Nyah itu akhirnya dimenangi oleh 'Nazira Kassim' yang berasal dari Muar, Johor, yang memakai baju kebaya berwarna biru. Manakala tempat kedua dimenangi oleh 'Sharifah Azura Syed Anuar' yang berasal dari Melaka dan memakai baju kebaya berwarna hitam. Gambar kedua-dua pemenang di samping penganjur majlis, Mimie Zarina, telah disiarkan dalam akhbar Pancaindera pada 27 September 1992.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...