27 January 2009

Figurine Panini (1986)

Figurine Panini "merupakan pengeluar kad-kad bergambar yang terbesar di dunia", diasaskan di Amerika oleh syarikat Panini U.S.A. Inc dan diedarkan di Malaysia oleh Marketlink Malaysia Sdn Bhd. Pada asasnya kad-kad bergambar yang dimaksudkan ialah dalam bentuk pelekat (sticker) di mana pengumpul kad perlu membeli buku khas yang diterbitkan untuk melekatkan gambar-gambar tersebut, contohnya di sini seperti buku Thundercats dan The Transformers. Kad yang ingin dikumpul dijual berasingan dan boleh dibeli minimum sekeping tetapi tidak boleh memilih jenis gambar kerana ia berbungkus. Sekiranya pembeli mendapat kad yang serupa, dia boleh bertukar-tukar dengan kawan-kawan yang turut memiliki hobi yang sama.

Buku Thundercats yang dikeluarkan di Malaysia telah diterjemah ke dalam Bahasa Melayu, ia menceritakan sejarah dan perjuangan pasukan Thundercats dalam menentang penjahat. Di sepanjang cerita, terdapat ruang-ruang kosong untuk melekatkan gambar supaya pembaca mendapat gambaran yang lebih jelas. Buku ini juga menyertakan sebuah poster Lion-O menghunus pedang saktinya.

Buku The Tranformers pula tidak diterjemah dan masih mengekalkan Bahasa Inggeris. Untuk melengkapkan gambaran setiap robot Transformers, pengumpul kad perlu rajin membeli dan bertukar-tukar kad sehingga lengkap kesemuanya. Setiap buku mempunyai lebih 200 ruang untuk melekatkan gambar.

Selain dua buah buku tersebut, Figurine Panini juga terkenal dengan buku WWF - Threatened Animals yang memperkenalkan spesis haiwan terancam, dan juga buku Barbie untuk kanak-kanak perempuan menghabiskan zaman 1980-an mereka.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...