30 June 2013

Kumpulan M's Teen (1993)

Feb. 1993
Hampir serentak dengan kemunculan kumpulan Res2 pada awal 1993, turut muncul pada waktu itu ialah sebuah lagi kumpulan rap gadis remaja yang diberi nama M's Teen, yang membawa maksud Malaysia's Teenagers.

Kumpulan M's Teen ditubuhkan selepas 4 orang anggotanya - Shankey, Jaja, Myra & Intan - menyertai pertandingan Street Rap yang diadakan di Pasar Budaya, Kuala Lumpur pada awal 1993. Walaupun mereka tidak memenangi pertandingan itu, tetapi bakat yang ditunjukkan oleh mereka telah menarik minat syarikat rakaman Denoris Records yang menawarkan kepada mereka untuk menjadi artis rakaman. Bagi melengkapkan kumpulan M's Teen, seorang penyanyi yang pernah menyertai pertandingan akhir Asia Bagus 1992 iaitu Dilla telah dimasukkan ke dalam kumpulan itu. Kelima-lima anggota kumpulan M's Teen ketika itu berusia 16 tahun.

Album pertama kumpulan M's Teen keluar di pasaran seminggu selepas keluarnya album pertama kumpulan Res2, iaitu pada 29 November 1993. Album yang berjudul M's Teen itu menampilkan gabungan muzik genre rap, R&B dan pop. Sebagai kelainan, album itu turut menampilkan beberapa lagu duet bersama penyanyi lelaki, iaitu lagu Simfoni Kasih (nyanyian Dilla M's Teen & Johan Nawawi), dan lagu Don't Let Your Life Fade Away (nyanyian Jaja M's Teen & Razzi Rahman). Lagu berentak perlahan, Simfoni Kasih menjadi popular dan turut dijadikan lagu tema filem Femina arahan Aziz M. Osman yang ditayangkan pada Mac 1994.

Pada awal 1994, kumpulan M's Teen telah diberi peluang untuk menjadi pelakon undangan dalam siri TV popular Cili Padi arahan Aziz M. Osman. Mulai April 1994, mereka berlima mula mengurangkan aktiviti sebagai penyanyi untuk memberi tumpuan kepada peperiksaan SPM pada hujung tahun itu. Nama kumpulan M's Teen tenggelam selepas itu berbanding artis sealiran & seangkatan dengan mereka, kumpulan Feminin & Res2.

Dis. 1993

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...