10 January 2013

Dada Anita Sarawak ditapis (1995)

Majalah Pesta yang mula diterbitkan pada awal 1989 merupakan antara majalah hiburan tempatan yang agak cepat meningkat popular ketika itu. Pada Mei 1995, majalah Pesta telah menerbitkan edisi yang menampilkan penyanyi popular dari Singapura, Anita Sarawak, pada muka hadapannya. Gambar Anita Sarawak yang berusia 43 tahun pada kulit majalah Pesta edisi tersebut adalah sangat mendedahkan (mengikut standard kulit majalah tempatan) sehingga terpaksa ditapis dengan meletakkan kotak hitam pada bahagian dada beliau.


Gambar Anita Sarawak membuka baju sehingga mendedahkan sebahagian daripada buah dadanya itu diambil ketika beliau sedang membuat persembahan dalam majlis Minggu Setiausaha di hotel PJ Hilton pada April 1995. Pemilihan gambar yang dikatakan kontroversi tersebut bagi dijadikan kulit majalah tentunya bertujuan untuk melariskan lagi penjualan majalah tersebut dan bukannya untuk menimbulkan isu sangat walaupun artikel utamanya diberikan tajuk "Anita, penghibur yang tidak peka?".


Memandangkan Anita Sarawak sudah sememangnya dikenali dengan kisah-kisah sensasi & gaya yang berani, maka kejadian buka baju tersebut tidaklah meledak menjadi isu yang berpanjangan. Walau apa pun, kulit majalah Pesta edisi tersebut bolehlah dikatakan antara kulit majalah hiburan tempatan yang paling menarik perhatian kerana keberaniannya untuk tampil berbeza daripada paparan normal kulit majalah hiburan tempatan yang biasanya membosankan.

Nota tambahan:
  1. Majalah hiburan URTV ketika itu turut menyiarkan berita persembahan Anita Sarawak dalam majlis Minggu Setiausaha 1995 tersebut. Namun begitu, majalah URTV tidak pula menjadikan persembahan sensasi tersebut sebagai suatu isu, mungkin juga untuk menjaga hubungan baik mereka dengan Anita Sarawak.
  2. Majalah URTV era 1970-an pernah menyiarkan poster Anita Sarawak sedang membuat persembahan dengan berpakaian yang mendedahkan dada (rujuk entri akan datang).
  3. Majalah Pesta tidak lagi wujud pada masa sekarang. Kali terakhir ia diterbitkan ialah pada awal 2000-an.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...