26 November 2010

Ulang Tahun ke-19 Siti Nurhaliza (1998)

Majalah Keluaran Khas sempena Ulang Tahun ke-19 Siti Nurhaliza ini diterbitkan oleh Mohd Khairune Sdn Bhd yang merupakan penerbit untuk beberapa buah majalah hiburan pada 1998. Majalah yang berkonsepkan biografi bergambar ini menggunakan slogan "Dari Buaian Ke Dunia Glamor", dan ia berharga RM9.00 dengan ketebalan 102 muka surat termasuk satu poster bersaiz 3 muka surat. Kulit depan majalah ini memaparkan gambar terkini Siti Nurhaliza serta gambarnya semasa zaman bayi, zaman tadika dan zaman sekolah menengah.

Kandungan majalah ini dimulakan dengan biodata dan sedikit cerita ketika zaman kanak-kanak Siti Nurhaliza. Selain itu majalah ini juga menyiarkan beberapa buah lirik lagu. Terdapat juga komen penggiat seni seperti Salwa Abdul Rahman, Zizie Ezette, Hairie Othman, Arni Nazira & Jeffrydin, yang meluahkan pandangan masing-masing terhadap Siti Nurhaliza. Ruangan lain ialah seperti Keratan Akhbar Dan Majalah (antaranya terdapat gambar Siti Nurhaliza bersama Azwan Ali), dan ruangan Surat Dari Peminat (imbasan beberapa pucuk surat dan sampul surat, semuanya bertulisan tangan, ada juga yang bersetem Indonesia dan Brunei, di mana surat-surat dari Indonesia itu kelihatan ditujukan kepada Siti Nurhalizah)

Kejayaan pertama Siti Nurhaliza yang memperkenalkannya kepada peminat hiburan di Malaysia ialah ketika menjuarai pertandingan Bintang Hiburan Minggu Ini pada 1995. Majalah ini turut menyiarkan komen komposer terkenal Adnan Abu Hassan yang membimbing Siti Nurhaliza sebelum pertandingan tersebut. Selain itu terdapat juga komen oleh pengarah urusan Suria Record, Encik Tan yang membuka peluang kepada Siti Nurhaliza untuk merakamkan album pertamanya dan seterusnya memenangi pertandingan Juara Lagu pada 1996.

Majalah ini mengandungi ratusan gambar Siti Nurhaliza yang diserikan dengan petikan kata-kata beliau. Mungkin tidak banyak perkara menarik yang dapat ditulis sebagai biografi Siti Nurhaliza ketika itu kerana usia beliau yang masih muda dalam kehidupan dan dalam dunia hiburan. Majalah ini diakhiri dengan gambar-gambar Siti Nurhaliza memotong kek harijadi yang ke-19 tahun beliau.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...