27 January 2013

Bakat RTM (1985)

Selain daripada Bintang RTM, iaitu pertandingan menguji bakat penyanyi, stesen penyiaran RTM juga turut pernah menganjurkan sebuah lagi pertandingan menguji bakat yang - tanpa perlu bersusah payah fikir - dinamakan sebagai Bakat RTM. Sementara Bintang RTM mengkhususkan kepada kategori nyanyian semata-mata, Bakat RTM pula dijadikan medan untuk mencari bakat-bakat baru dalam cabang hiburan yang berbeza iaitu muzik dan komedi.

Pertandingan akhir Bakat RTM 1985 telah diadakan pada penghujung tahun tersebut, dan ia diacarakan oleh penyampai radio terkenal, Ainol Jamal Zainal. Terdapat 3 kategori yang dipertandingkan iaitu Pemuzik Instrumental Solo, Pemuzik Pancaragam dan Lawak Jenaka.


Dalam kategori Pemuzik Instrumental Solo, peserta yang berjaya memenangi tempat pertama ialah Junenita Mohd Nor, gadis remaja berusia 15 tahun yang berasal dari Petaling Jaya, Selangor. Junenita yang dilaporkan "berpakaian rugged" telah menunjukkan bakatnya dalam bermain organ Electone dengan mempersembahkan 2 buah lagu instrumental berentak jazz yang dikatakan agak mencabar untuk dimainkan. Pemenang tempat kedua kategori Pemuzik Instrumental Solo pula ialah seorang peniup flute, Jaafar Abdul Rahman yang berasal dari Johor. Manakala tempat ketiga kategori tersebut dimenangi oleh pemain piano dan organ, Isabella Pek, gadis remaja berusia 15 tahun yang berasal dari Kuala Lumpur.


Kategori Pemuzik Pancaragam menyaksikan sebuah kumpulan pemuzik yang berpengalaman luas iaitu Band Family Group berjaya memenangi tempat pertama. Kumpulan pemuzik tersebut yang berasal dari Ipoh, Perak, telah ditubuhkan pada 1967. Pemenang tempat kedua kategori Pemuzik Pancaragam pula ialah Band De RAMD yang berasal dari Sungai Besi, Kuala Lumpur. Manakala tempat ketiga kategori tersebut dimenangi oleh Kombo K.C. Lim (gambar E) yang berasal dari Klang, Selangor.


Untuk kategori Lawak Jenaka, kumpulan Mahmood & Zakaria Musa (gambar F) yang berasal dari Kelantan telah dipilih untuk memenangi tempat pertama. Manakala tempat kedua kategori tersebut dimenangi oleh kumpulan Yusuf Din Kicap (gambar G), dan tempat ketiga dimenangi oleh kumpulan Mohd Hatta (gambar H).

Kesemua pemenang pertandingan Bakat RTM 1985 menerima hadiah masing-masing yang disampaikan oleh tetamu pertandingan, Datin Masnah (isteri Datuk Rais Yatim, yang - selepas 26 tahun berlalu - tidak jemu-jemu membuat kemunculan istimewa dalam segmen penyampaian hadiah acara-acara hiburan, hairan). Pertandingan itu turut diserikan dengan persembahan artis jemputan iaitu kumpulan Blues Gang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...