24 January 2013

ANX 4 tahun

Hari ini genap 4 tahun Arkib Negara X (ANX) beroperasi!

Ini adalah entri tahunan yang cuba untuk melihat kembali apa yang telah disiarkan oleh ANX dan beberapa kemungkinan yang akan dilakukan oleh ANX pada masa akan datang. Mungkin tiada apa yang menarik untuk dibaca pada kali ini, tambahan pula entri ini adalah teks panjang yang langsung tidak bergambar, jadi sila tunggu entri seterusnya untuk membaca dan melihat isi kandungan biasa yang akan disiarkan dalam beberapa hari lagi.

Tahun lepas jumlah entri ANX berkurangan dengan mendadak berbanding tahun-tahun sebelumnya. Alasan biasa, makin sibuk dengan kerja-kerja lain. Entri kali ini pun baru mencecah bilangan yang ke-183, sangat sedikit berbanding tempoh 4 tahun beroperasi. Walau bagaimanapun, dijangka dan diharapkan tahun 2013 ini akan menyaksikan ANX mencapai entri yang ke-200 dan berjaya mengatasi jumlah entri tahun-tahun sebelum ini. Untuk tahun ini ANX mensasarkan untuk menyiarkan 10 entri pada setiap bulan (walaupun sasaran yang biasanya dibuat sebelum ini semuanya gagal!).

Sempena 4 tahun ANX, satu akaun twitter rasmi telah dibuka beberapa hari lepas. Untuk mengikutinya sila ke laman twitter.com/ArkibNegaraX atau klik sahaja Follow pada widget yang terdapat di blog. Buat permulaan, twitter ANX akan digunakan untuk mempromosi entri terkini di blog sahaja. Pada masa akan datang, mungkin twitter ANX dapat digunakan untuk mengarkibkan bahan-bahan terbaru yang ringkas, sama ada teks mahu pun foto (belum difikirkan kesesuaiannya dengan batasan ruang di dalam twitter).

Sementara itu laman facebook.com/ArkibNegara yang dibuka pada Ogos 2012 juga masih belum memiliki isi kandungannya yang tersendiri, sekadar menyiarkan kembali entri-entri lama dengan sepenuhnya. Bahan-bahan terbaru yang dirancang untuk disiarkan di dalam facebook ANX ialah foto-foto tambahan kepada entri-entri terdahulu. Foto-foto tersebut tidak akan disiarkan di dalam blog, hanya khas untuk siaran di dalam facebook (dan mungkin twitter). Sila like atau follow!

Tentang sambutan para pengunjung dan pembaca blog ANX, bulan Disember 2012 telah mencatatkan peningkatan mendadak, iaitu melebihi 90,000 pageviews, rekod tertinggi selama 4 tahun ANX beroperasi (sebelum itu rekod tertinggi ialah pada Jun 2012 dengan lebih 53,000 pageviews). Entri yang membawa pengunjung dengan begitu banyak dalam bulan terakhir 2012 itu ialah kisah Kemalangan Jalan Raya 4 Artis Terkenal. Kemungkinan besar entri tersebut berjaya mendapat perhatian meluas hasil daripada tayangan filem terbaru kisah hidup Zaiton Sameon yang bermula pada November 2012. Jumlah keseluruhan pageviews ANX juga kini mencecah lebih 840,000 dan diharapkan akan dapat mencapai sejuta pageviews menjelang penghujung 2013.

Mengenai isi kandungan ANX pula, entri-entri berkaitan dengan kisah hiburan dan selebriti tempatan tetap menjadi tumpuan utama para pengunjung dan pembaca. Kisah Zarina Zainuddin masih lagi menjadi entri yang paling banyak diakses dalam tempoh 4 tahun ini. Sementara kata carian yang paling popular pula ialah tentang Rozita Che Wan. Mungkin ANX boleh menyiarkan beberapa lagi entri mengenai 2 nama popular tersebut. Nama yang tidak kurang hangatnya dan menjadi carian ramai selain Zaiton Sameon ialah pelakon seksi, Ziela Jalil. Perkara ini mengingatkan kepada rancangan ANX untuk menyiarkan entri mengenai Julia Rais dan Zila Bakarin yang masih belum tercapai (mungkin kedua-dua nama itu ramai juga peminatnya). Namun begitu, kisah selebriti lelaki kurang mendapat perhatian ramai walaupun telah hampir diseimbangkan jumlah entri mereka berbanding jumlah entri berkaitan selebriti perempuan.

Kisah menarik yang tidak berkaitan dengan hiburan dan selebriti akan tetap disiarkan oleh ANX walaupun kebanyakannya kurang mendapat perhatian ramai (kisah budaya popular yang paling mendapat perhatian ramai ialah tentang Pembinaan Mimaland). Masih banyak isu semasa dan perkara atau benda yang pernah wujud serta peristiwa yang pernah berlaku tidak berapa lama dahulu yang mungkin ingin diketahui oleh segelintir orang yang berminat atau sesiapa sahaja yang ingin mengambil tahu, maka ia sangat wajar untuk diarkibkan. Sekadar pemberitahuan, ANX masih belum menyiarkan beberapa lagi entri berkaitan buku Chronicle Of Singapore (perlu diberi perhatian segera). ANX sememangnya berminat untuk menyiarkan lebih banyak lagi entri berkaitan bahan bacaan seperti buku, majalah dan akhbar/tabloid, terutama sekali terbitan lama yang sudah tidak wujud lagi (atau lebih baik, telah diharamkan!) pada masa sekarang.

Berkenaan kategori entri, nampaknya jumlah entri untuk dekad 1990-an semakin jauh mengatasi jumlah entri dekad-dekad lain. Sememangnya kisah-kisah 1990-an yang menarik terdapat begitu banyak dalam simpanan ANX dan banyak lagi yang hanya menunggu masa untuk disiarkan. Jika sebelum ini ANX cuba untuk menyeimbangkan jumlah entri bagi setiap dekad dan tahun, tetapi sejak beberapa bulan lepas peraturan itu telah dihentikan, sebaliknya kisah-kisah yang unik, luar biasa atau mempunyai daya penarik yang kuat akan diutamakan tanpa mengira dekad atau tahunnya. Walau pun begitu, ANX akan cuba memberi perhatian pada tahun yang masih kekosongan entri iaitu 1978, 2010 dan semestinya 2013 yang baru bermula.

Satu lagi kategori entri yang mungkin perlu diberi perhatian ialah tentang negara lain (kecuali Singapura, Brunei dan Indonesia sangat kekurangan entri). Buat masa sekarang, entri tentang selebriti Indonesia, Nike Ardilla Mati Kemalangan, semakin mendapat perhatian. Mungkin ANX boleh menyiarkan beberapa lagi entri berkaitan beliau yang sememangnya begitu popular dan pernah menghiasi muka hadapan majalah hiburan Malaysia suatu ketika dahulu. Selain itu, ANX akan cuba untuk mencari bahan-bahan lain yang menarik tentang Brunei dan Indonesia, tidak kiralah mengenai selebriti atau pun perkara-perkara lain.

Akhir sekali, sempena ulang tahun ANX yang kebetulan jatuh pada setiap awal tahun, foto header blog juga telah diganti dengan yang baru bagi menyertakan sekali tahun terkini, 2013. Tahun lepas, foto header 2012 bercirikan cacamarba dengan menampilkan imej-imej selebriti dan unsur-unsur popular serta sensasi. Kalau diperhatikan foto header tahun lepas itu, ada beberapa imej yang masih belum dijadikan entri (mungkin akan disiarkan tidak lama lagi. sepatutnya sudah disiarkan).

Terbaru, foto header 2013 (lihat di atas sekali, atau sila ke blog jika anda membaca entri ini daripada tempat lain) merujuk kepada kategori entri yang agak kurang popular iaitu Isu Semasa. Kisah yang terdapat dalam foto header terbaru itu juga sebenarnya belum pernah dijadikan entri. Sila ikuti blog/facebook/twitter ANX untuk mengetahui bilakah kisah tentang foto header itu akan disiarkan dan apakah kisah di sebaliknya.

Foto header terbaru itu, bertentangan dengan foto header lama yang cacamarba, memaparkan ciri kekemasan, dengan tulisan yang lebih kecil dan foto yang lebih besar, selaras dengan gaya terbaru entri ANX yang kini menyiarkan teks seringkas yang boleh (kadang-kadang panjang, kalau perlu) dan memberi perhatian kepada penyiaran foto yang lebih besar, dan kalau perlu, lebih daripada satu foto akan disiarkan (tidak seperti sebelum ini yang mengehadkan penyiaran foto bagi setiap entri).

Sekian.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...