28 September 2013

Album Celebriti Super Mengancam (1994)

Album Celebriti Super Mengancam (atau ringkasnya Album Celebriti) ialah sebuah majalah tidak berkala yang diterbitkan oleh Citra Juara Sdn Bhd pada 1994. Album Celebriti sebagaimana namanya jelas mengandungi koleksi gambar-gambar selebriti (atau lebih popular disebut artis) yang dikategorikan sebagai "Super Mengancam". Secara tipikalnya, artis yang menjadi tumpuan dalam majalah-majalah sebegitu hanyalah daripada golongan wanita sahaja, mungkin juga kerana ia telah terbukti akan lebih laris terjual?


"Mengancam" pada awal 1990-an ialah perkataan bahasa pasar yang telah berevolusi daripada maksud asalnya (iaitu mendatangkan bahaya) dan digunakan oleh remaja dan muda-mudi ketika itu bagi melabel sesuatu benda atau orang yang mempunyai sifat atau rupa fizikal yang begitu menarik perhatian. Dalam konteks dunia hiburan, "mengancam" biasanya digunakan untuk merujuk kepada artis wanita atau lelaki yang seksi, cantik atau pun kacak. "Super Mengancam" pula mungkin bermaksud berkali-kali ganda "mengancam" (atau pada masa kini boleh disebut "mengancam gila").

Kulit depan Album Celebriti menampilkan gambar pelakon Zarina Zainuddin dalam gaya yang seksi atau... mengancam! Zarina ialah fokus utama majalah tersebut yang nampaknya memang sengaja mengambil kesempatan di atas isu kontroversinya yang masih menjadi tumpuan ketika itu. Selain gambar-gambar, Album Celebriti menyiarkan artikel pendek berserta biodata mengenai artis yang ditampilkan. Antara artis lain yang ditampilkan dalam majalah tersebut ialah para pelakon baru ketika itu seperti Zara Ibrahim, Laila Nasir & Sharifah Edora.


Tidak lama selepas terbitnya Album Celebriti, Zarina Zainuddin telah tampil membuat kenyataan bahawa majalah tersebut diterbitkan tanpa kebenaran, di mana artikel yang kononnya memetik kata-katanya itu adalah rekaan pihak penerbit semata-mata tanpa pernah bertemu bual dengannya. Zarina juga menjelaskan bahawa gambar-gambar sensasi yang disiarkan itu bukanlah yang terbaru sebaliknya ia diambil pada sekitar 1990 untuk sebuah majalah hiburan lain, maka gambar-gambar itu bukan kepunyaan penerbit Album Celebriti, Citra Juara Sdn Bhd.

Zarina Zainuddin dalam temu bualnya bersama Harian Metro pada 8 Jun 1994 memberitahu bahawa dia mengenali pihak yang terlibat dalam menyebarkan gambar-gambar lama tersebut kepada penerbit Album Celebriti, dan dia akan mengambil tindakan undang-undang bagi menghalang mereka daripada terus mengaut untung secara salah. Turut dinyatakan bahawa Album Celebriti mengandungi hampir 150 keping gambar, dan artis-artis lain yang turut dieksploitasi termasuklah Jacinta Lee, Jasmin Hamid, Maria Farida & Wendy Wong.

Menurut laman web KDN Malaysia, majalah Album Celebriti Super Mengancam telah pun diharamkan pada 14 Julai 1994.


Nota mengancam:
"You ni mengancam la" - kata seorang peminat perempuan kepada Awie dalam salah satu adegan filem Pemburu Bayang (1993)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...