26 March 2011

Michelle Yeoh dalam Miss Malaysia-World (1983)

Pertandingan Miss Malaysia-World 1983 telah dimenangi oleh Cik Yeoh Choo Kheng atau kini lebih dikenali dengan nama Datuk Michelle Yeoh. Beliau yang berusia 21 tahun ketika itu turut memenangi gelaran Miss Kodak Photogenic. Michelle berkata bahawa ibu beliau yang menyuruhnya memasuki pertandingan itu sebaik sahaja beliau pulang ke Malaysia setelah menerima ijazah di England dalam tahun yang sama. Michelle adalah mahasiswa lulusan Universiti Crewe And Alsager dalam jurusan Sastera (drama, tarian dan seni kreatif).

Dalam pertandingan yang diadakan di Dewan Perbandaran Ipoh, Perak itu, Michelle yang mempunyai ukuran badan 35-25-35in, tinggi 164cm dan berat 47kg telah berjaya mengalahkan seramai 16 orang peserta. Tempat kedua dimenangi oleh pelajar sekolah berusia 18 tahun (tingkatan 6) iaitu Cik Dotty Kamaluddin Yusof (berdiri kiri dalam gambar) manakala tempat ketiga dimenangi oleh Cik Jennifer Yong yang berusia 22 tahun. Dengan kemenangan itu Michelle membawa pulang hadiah wang tunai $5000, baucer tunai $4000 dari pusat membeli belah Super Kinta, tiket penerbangan dari Air Lanka, penginapan 2 minggu di London, sebentuk cincin berlian, sebuah piano, satu set video dan lain-lain. Kayu yang dipegang oleh Michelle di atas takhta itu bukan sebahagian daripada hadiah. Selain itu Michelle juga layak untuk mewakili Malaysia dalam pertandingan Miss World 1983 yang diadakan di London, England pada November tahun itu.

Pada Disember 1984 filem pertama lakonan Michelle di Hong Kong berjudul The Owl Vs Bombo mula ditayangkan. Tetapi Michelle lebih dikenali di Malaysia apabila filem lakonannya bersama Jackie Chan berjudul Police Story 3 yang dibuat sebahagian penggambarannya di Kuala Lumpur mula ditayangkan pada 1992. Nama Michelle semakin popular apabila beliau muncul dalam filem James Bond, Tomorrow Never Dies pada 1997. Anehnya sehingga hari ini Michelle belum pernah muncul dalam sebuah filem buatan Malaysia, mungkinkah beliau tidak pernah ditawarkan berlakon oleh penerbit filem tempatan, atau mungkinkah beliau sendiri yang menolak semua tawaran berlakon yang pernah diberikan?

Nota tambahan:
Pada 2001, dalam usianya 39 tahun, Michelle Yeoh masih dianggap seksi apabila terpilih dalam senarai 100 Sexiest Women In The World hingga mengalahkan Tan Su Wei (Miss Malaysia-World 2000).

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...