10 February 2011

Azmi Mahmud (1991)

Azmi Mahmud ialah penjaga gol pasukan bolasepak negeri Kedah yang terkenal pada awal 1990-an. Beliau menjadi tumpuan peminat sukan tanahair setelah pasukan Kedah berjaya menumpaskan pasukan Singapura dalam pertandingan akhir Piala Malaysia pada 15 Disember 1990. Selepas Radhi Mat Din ditemubual oleh Juwie untuk ruangan Sehari Dalam Hidup, kini giliran Azmi pula.

Mohd Azmi Mahmud lahir pada 6 Mei 1967 di Parit Buntar, Perak. Ya, beliau bukan anak jati Kedah, tetapi ketika di tingkatan empat beliau telah melanjutkan pelajaran ke Kolej Sultan Abdul Hamid (KSAH) di Alor Setar, Kedah. Semasa di KSAH, Azmi terpilih untuk mewakili pasukan Sekolah-Sekolah Kedah dalam pertandingan Piala Rahman semasa acara Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia (MSSM). Ketika di tingkatan lima pula, Azmi yang sememangnya dari awal telah bermain dalam posisi penjaga gol, telah terpilih untuk mewakili pasukan Pelajar Malaysia dalam Pertandingan Bolasepak Sekolah-Sekolah Asia yang diadakan di Jakarta, Indonesia. Pasukan Pelajar Malaysia mendapat tempat ketiga dalam pertandingan tersebut.

Sebaik sahaja tamat persekolahan, Azmi mula bermain untuk pasukan Kedah dalam pertandingan Piala Presiden pada 1986 hingga 1988. Dalam usia 20 tahun, Azmi Mahmud akhirnya terpilih untuk menyertai Pasukan Malaysia di samping khidmat tetap beliau dalam pasukan Kedah. Pada 1990 Azmi menerima Pingat Jaksa Kebaktian yang dikurniakan oleh Sultan Kedah. Hobi Azmi ialah bermain video game di kompleks City Point dan menonton filem Hindustan di TV2. Azmi Mahmud memandu kereta Proton Knight!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...