19 February 2013

Farit Ismeth Emir penyampai berita Dunia Jam 10 (1988)

Dunia Jam 10 (DJ10) ialah sebuah rancangan yang menyampaikan berita-berita dari luar negara. Ia disiarkan oleh saluran TV1 (atau RTM1) dalam tahun-tahun 1980-an hingga 1990-an. Waktu siaran DJ10 seperti mana nama rancangannya ialah pada pukul 10.00 malam. Rancangan yang terkenal pada suatu ketika dahulu itu sudah agak lama dihentikan siarannya dan telah diganti dengan rancangan lain yang berformat serupa iaitu Berita Dunia yang disiarkan pada pukul 11.00 malam di saluran yang sama.

Selain Harjit Singh Hullon, penyampai berita DJ10 yang terkenal sejak 1980-an ialah Farit Ismeth Emir. Sebelum bekerja sebagai penyampai berita, Farit pernah bekerja dalam industri perhotelan selama 13 tahun, di mana tempat kerja pertamanya ialah di Hotel Jaya Puri pada 1970-an. Pengalamannya yang lama dalam industri perhotelan membolehkan Farit memegang jawatan yang tinggi seperti Penolong Pengurus di Hotel Regent, Kuala Lumpur, dan kemudiannya menjadi Infront Office Manager di Hotel Hilton, Petaling Jaya.

Pada 1987, dalam usianya 33 tahun, Farit telah mengambil keputusan yang berisiko tinggi dengan meninggalkan jawatan selesanya dalam industri perhotelan untuk menceburi bidang "suara komersil". Farit mendapat dorongan yang kuat daripada individu yang terkenal dalam bidang tersebut iaitu saudara Ali Abdul Rahman dan Patrick Teo yang menyatakan bahawa dia "ada suara". Selepas menjalani uji suara di stesen penyiaran RTM pada Ogos 1987, dan kemudiannya menghadiri kursus lanjutan, Farit dan seorang lagi calon, Hajah Haslinda Hamzah, akhirnya berjaya terpilih untuk menjadi penyampai berita RTM.

Semasa di awal pembabitannya dalam bidang penyampaian berita, Farit yang terkenal dengan "gaya suaranya yang keInggerisan dan keAraban" turut menyampaikan berita RTM pada waktu tengahari (Sabtu & Ahad) selain daripada menjadi penyampai berita DJ10. Selain daripada itu, Farit turut bekerja memasukkan suara untuk iklan-iklan komersil, dan mungkin tidak ramai yang mengingati bahawa Farit juga pernah berlakon dalam drama radio terbitan RTM yang berjudul Nombor 5 Persiaran 1 dengan membawakan watak doktor. Farit Ismeth Emir kini berusia 59 tahun dan masih dapat dilihat menyampaikan Berita Dunia dalam gayanya yang tersendiri, yang meng-gegarr-kan peti televisyen anda!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...